Chatka szpinakowo-łososiowa: przepis na efektowną zakąskę

2021-03-29
Chatka szpinakowo-łososiowa: przepis na efektowną zakąskę
Autor: Orchidea Creative Group Zakąska w kształcie chatki to intrygujące dzieło sztuki kulinarnej
łatwy
60 min
4

Chatka szpinakowo-łososiowa to łatwy przepis na efektowną zakąskę, która ma zachwycający kształt, niczym chatka babuni. Pyszne ciasto szpinakowe, kremowy ser i wędzony łosoś - idealne zestawienie na każde przyjęcie. 

 Czasem warto znany już przepis nieco zmodyfikować - niekoniecznie pod względem proporcji. Wystarczy zmiana sposobu wykonania i stare wypróbowane danie zmienia się w nowe, bardziej efektowne. Tak  jak w powyższym przepisie. Chyba wszyscy znamy szpinakową roladę nadziewaną serem i rozmaitymi dodatkami. Gdy zmienimy ją w trójkątną chatkę, na pewno zaciekawimy biesiadników i zachęcimy  ich do skosztowania dania.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 80 g szpinaku baby
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 200 g serka śniadaniowego
  • 50 g sera feta
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • sól
  • pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak zblendować na gładką masę.
  • Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól.
  • Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.
  • Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut.
  • Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
  • Prostokąty posmarować (z jednej strony) serem  wymieszanym z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia.
  • Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim.
  • Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.