3 pomysły na ziemniaki z grilla

3 pomysły na ziemniaki z grilla

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ziemniaki z grilla - inspirujące pomysły.

Sezon na grillowanie w pełni. Poza mięsem warto nauczyć się także piec warzywa. Doskonale udają się cukinie, bakłażany, cebule, papryka, pomidory, czosnek, warzywa korzeniowe i oczywiście ziemniaki.

Składniki:

  • 12 ziemniaków

  • 8 plastrów wędzonego boczku

  • 2 średnie cebule

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Surowe ziemniaki pokroić w plasterki, boczek i cebulę w kosteczkę.

  • Wymieszać w misce, posypać przyprawami według uznania i odstawić na kilka godzin.

  • Następnie nakładać na folię aluminiową porcje według uznania (nie powinny być zbyt duże, bo będą się długo piekły), zawinąć i kłaść na grilla.

  • Piec ok. 20 minut.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków

  • 3 łyżki oleju

  • 2 pęczki szczypiorku

  • 250 g twarogu

  • 3 łyżki stołowe jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego),

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować, osuszyć, wielokrotnie nakłuć widelcem, przekroić na pół i złożyć dwie połówki razem.

  • Zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie do miękkości.

  • Szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

  • Po pieczeniu odwinąć folię, rozłożyć ziemniaka i położyć twarożek na gorące połówki.

Składniki:

  • 8 ziemniaków średniej wielkości

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • łyżka masła

Farsz

Składniki:

  • 2 białe cebule

  • szklanka startego żółtego sera

  • 2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)

  • łyżka oliwy

  • pieprz

  • sól

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.

  • Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.

  • Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).

  • Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.

  • Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.

  • Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.

  • Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.

  • Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.

Ocena: 4