Szaszłyki z łososia z grilla: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szaszłyki z grilla kojarzą się nam przede wszystkim z warzywami i kurczakiem lub kiełbaską. Tym, razem proponujemy coś dla wegetarian - szaszłyki z łososiem. Ta ryba idealnie sprawdza się w szaszłykach w zestawieniu z cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Z czym podać szaszłyki łososiowe?
Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Aby trochę urozmaicić to piknikowe menu proponujemy przygotowanie ich z dodatkiem łososia, a nie jak zazwyczaj z kawałkami piersi z kurczaka czy kiełbaskami. Szaszłyki z łososiem to idealna propozycja dla wegetarianów. Łosoś świetnie będzie się komponował z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście z cukinią. Do szaszłyków z łososiem proponujemy pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym i mizerię.
SKŁADNIKI
- 50 dag filetu z łososia
- 1 cukinia
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie 8 malutkich, młodych ugotowanych ziemniaków
- 2 pomidory suszone (z oliwy)
- 2 cytryny
- kilka gałązek bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy z posiekanymi suszonymi pomidorami, 2 łyżkami oliwy z pomidorów oraz solą i pieprzem.
- Dodajemy startą skórkę z cytryny i zalewamy pokrojonego w grubą kostkę łososia. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Warzywa kroimy na dość duże kawałki (pomidorki i ziemniaki na pół a cukinie i cytrynę na grube plastry.
- Pokrojone warzywa oraz łososia nadziewamy na przemian i smarujemy pozostałą oliwa.
- Pieczemy na grillu.