Słodkie tosty z grilla z syropem klonowym i owocami

Słodkie tosty z grilla z syropem klonowym i owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tosty z grilla na deser? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Na grillu smaży się nie tylko kiełbaski i karkówkę - można też przygotować pyszny deser! Mówimy, jak przygotować na grillu pyszne tosty francuskie z syropem klonowym i owocami.

Składniki

  • 2 grubo pokrojone kromki chleba

  • 2 jajka

  • 25 ml mleka

  • 1/3 filiżanki syropu klonowego

  • świeże owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko należy wymieszać w misce z żółtkiem i białkiem używając widelca. Można dodać trochę wanilii albo cynamonu.

  • Chleb moczymy w mieszance mleka i jajka aż całkowicie nasiąknie, przekładając go ze strony na stronę.

  • Grill warto wcześniej naoliwić oliwą (z oliwek, pestek dyni albo pestek winogron), używając papierowego ręcznika.

  • Chleb nasiąknięty jajkiem kładziemy na grillu. Po dwóch minutach powinien być już idealnie przyrumieniony na złoty kolor.

  • Bardzo ważne, żeby cały czas pilnować, czy chleb się nie przypala - jeśli przed upłynięciem dwóch minut jest już przyrumieniony na złoto, to znaczy, że jest gotowy.

  • Gorące tosty polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami (truskawki i brzoskwinie należy wcześniej pokroić). Całość można przykryć bitą śmietaną.

Ocena: 5