Grillowany bakłażan z sosem orzechowym: przepis

Grillowany bakłażan z sosem orzechowym: przepis

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Bakłażany z grilla.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowany bakłażan z sosem orzechowym to doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie. Ma nietuzinkowy smak i z pewnością zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Sprawdź, jak przygotować grillowanego bakłażana z sosem orzechowym.

Składniki

  • bakłażan

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • pół filiżanki zielonego, marynowanego pieprzu

  • 100 ml jogurtu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

  • zielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana umyć, przekroić i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać.

  • Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorącej wody.

  • Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.

  • Bakłażana posmarować oliwą i grillować z dwóch stron, aż będzie przypieczony.

  • Podawać z sosami i zielonym pieprzem.