Bakłażan z mozzarellą - przepis na bakłażana z grilla

Bakłażan z mozzarellą - przepis na bakłażana z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny bakłażan z mozzarellą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, kiedy przyrządza się dania z grilla z ukochaną osobą.  Tym razem podajemy przepis na prawdziwy afrodyzjak - bakłażan podawany z mozzarellą, polany aromatyczną oliwą. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

  • bakłażan

  • 3 pomidory

  • ser mozzarella

  • oliwa z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • listki bazylii

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana umyj, osusz, odetnij szypułkę. Pokrój na plastry grubości 1,5 centymetra. Posól i odstaw na kwadrans, aby puściły soki.

  • W tym czasie przygotuj warzywa oraz ziołową oliwę. Posiekaj czosnek, bazylię. Wymieszaj z oliwą. Posól i popieprz.

  • Pomidora umyj i pokrój w plastry.

  • Mozzarellę pokrój  plastry.

  • Bakłażana osącz na papierowym ręczniku. Rozgrzej grill i układaj na nim plastry, piekąc po 2 minuty z każdej strony.

  • Podawaj na ciepło, polane oliwą, kładąc na każdy plaster bakłażana plasterkiem pomidora i mozzarelli.

Ocena: 0