Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki

Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gdy nie mamy czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów - najprościej skorzystać z gotowej mieszanki do grilla, na przykład klasycznej marynaty do karkówki. Zobacz jak najprościej zamarynować i zgrillować karkówkę, która będzie pikantna, soczysta i pyszna.

Składniki

  • 1,2 kg karkówka

  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej

  • 1 op. przyprawy do karkówki

  • 3-4 łyżki olej

  • miks sałat

  • Sos sałatkowy:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

  • 1 szczypta cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 8 kotletów. Każdy kotlet lekko zbić tłuczkiem, z obu stron posmarować cienko musztardą. Posmarować obficie przyprawą Prymat Przyprawa do Karkówki. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  • Po wyjęciu z lodówki, każdy kotlet lekko skropić oliwą. Piec na mocno rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony.

  • Składniki sosu sałatkowego dobrze wymieszać. Podawać z miksem sałat polanych sosem sałatkowym.

tip dnia

Jeśli nie masz gotowej przyprawy do karkówki podajemy jej przykładowy skład: papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, sól, warzywa suszone (czosnek, marchew, cebula), cukier.