Krewetki w orientalnej marynacie z grilla

2021-03-29
Krewetki w orientalnej marynacie  z grilla
Autor: Shutterstock Krewetki w orientalnej marynacie z grilla podawaj z lampką białego wytrawnego wina.
łatwy
20 min
4

Już jakiś czas temu do Polski dotarła moda na grillowanie owoców morza. Pokochaliśmy te egzotyczne przysmaki i nie chcemy się z nimi rozstawać także podczas grillowania na świeżym powietrzu. Mówimy, jak przyrządzić mini-szaszłyki krewetkowe w orientalnej marynacie!

SKŁADNIKI

  • 16 średnich krewetek (mrożonych i obranych)
  • czerwona papryka
  • szpadki do nabijania krewetek i papryki
  •  
  • Marynata:
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z dwiema łyżkami zimnej wody, winem i sokiem z pomarańczy. Dodaj następnie miód, przecier pomidorowy, skórkę pomarańczy, sól i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i imbir, dodaj je do marynaty.
  • Rozmrożone krewetki włóż do głębokiego naczynia, zalej przygotowana marynatą dokładnie przykryj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  • Paprykę umyj usuń gniazdo nasienne i białe błonki i pokrój na 16 równych kawałków.
  • Krewetki odsącz delikatnie z marynaty, nabij na szpadki (po 4 sztuki na każdą), przekładając je kawałkami papryki. Szaszłyki należy smażyć 6-8 minut na dobrze rozgrzanym grillu, często je obracając - krewetki powinny być równomiernie zarumienione z każdej strony.
  • Danie należy podawać z pieczywem i lampka białego wina, pamiętając jednak by było wytrawne, ponieważ takie najlepiej łączy się z delikatnym smakiem owoców morza.