Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym

Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszka z grilla - z żurawiną i serem pleśniowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane gruszki to propozycja na deser - zakończenie grillowej uczty albo jako dodatek do pieczonego mięsa. Można do niej użyć sera typu camembert albo ostrzejszego - z niebieską pleśnią. 

Składniki

  • 4 twarde gruszki

  • ser pleśniowy (tak żeby wyszło 8 niedużych kawałków)

  • 8 łyżeczek dżemu z żurawin lub jarzębiny

  • garść posiekanych orzechów włoskich

  • listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki umyć, przekroić na pół, nie obierać. Usunąć pestki.

  • W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami.

  • Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.

  • Podawać z listkami mięty.