Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Krakus

Pysznie skojarzone smaki zamieniają się w eleganckie danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym to świetna przekąska w upalny dzień. Zaskakujące połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego zamienia się w wykwintne danie. 

Grill to doskonała okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i przyjaciół. Nie warto się również śpieszyć z przygotowywaniem potraw – dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów. Nie musi to jednak oznaczać ciągłych, tęsknych spojrzeń gości w stronę grilla. Przystawki w postaci ogórków i korniszonów Krakus umilą oczekiwanie na dania główne i sprawią, że spotkanie już od pierwszej minuty będzie udane.

 

Składniki

  • 1 kostka sera halloumi

  • 2 brzoskwinie

  • 2 garście rukoli

  • 4 ogórki Korniszony z Chili Krakus

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • odrobina syropu klonowego

  • na sos chrzanowy:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka chrzanu Krakus

  • szczypta soli i białego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować.

  • Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny.

  • Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać.

  • Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony.

  • Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.

Ocena: 5