Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Krakus

Pyszna przekąska z grilla: bakłażan, mozzarella i korniszony

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem to świetna przekąska plenerowego grilla. Idealne połączenie smaków, chrupkości i kremowości zaspokoją najwybredniejsze gusta.

Składniki

  • 1 duży bakłażan

  • 4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus

  • około 60 g startej mozzarelli

  • 4 łyżki oliwy

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

  • szczypta soli

  • granat

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć w poprzek.

  • Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu.

  • Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut.

  • Podawać ciepłego z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.

tip dnia

Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji.

Ocena: 5