Grill - przepis na minikebaby z sosem tzatziki

Grill - przepis na minikebaby z sosem tzatziki

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Mini kebaby sosem tzatziki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli znudziła ci się kiełbasa czy karkówka z grilla, to sięgnij po nowe przepisy. Proponujemy coś z kuchni greckiej: minikebaby z sosem tzatziki.

Składniki

  • około 600 g drobno mielonego mięsa (może być łopatka, szynka, lub też mięso drobiowe)

  • cebula

  • słodka papryka

  • gorczyca

  • kolendra

  • chili

  • majeranek

  • około pół litra gęstego jogurtu greckiego

  • 2 ogórki świeże

  • 6 ząbków czosnku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno posiekaj, wyciśnij przez wyciskarkę czosnek i dodaj do mielonego mięsa wraz z pozostałymi przyprawami (wedle uznania).

  • Całość wstaw do lodówki na około godzinę.

  • Następnie do mięsa dodaj kilka (4-5) łyżek wody, aby lepiej się kleiło.

  • Uformuj podłużne kiełbaski i nadziej je na patyczki uprzednio namoczone w wodzie.

    Ogórki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, próbując przy tym usunąć jak najwięcej pestek.

  • Ogórki posól i pozostaw na około 10 minut, a następnie odlej z nich sok.

  • Dodaj jogurt, wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

  • Tzatziki przechowuj w lodówce.

  • Przygotowane kebaby opiekaj z każdej strony na grillu, na tacce, do momentu aż się zarumienią.

  • Podawaj z sosem tzatziki.