Grzanki z BAKŁAŻANEM I MOZZARELLĄ [przepis na grill]

Grzanki z BAKŁAŻANEM I MOZZARELLĄ [przepis na grill]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzanki z BAKŁAŻANEM I MOZZARELLĄ [przepis na grill]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażan to popularne warzywo w kuchni włoskiej, ale nie tylko. Obecnie doceniamy smak błyszczącego bakłażana, można go bardzo łatwo przyrządzić insprując się przepisami na grilla. Zobacz, jak zrobić szybkie i proste danie w sam raz na sezon grillowy - grzanki z bakłażanem,  mozzarellą, pomidorem i bazylią. To typowo włoskie danie, które będzie pomysłem również dla wegetariańskiej kuchni.

Składniki

  • 4 plasterki bakłażana
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw przygotuj bakłażana - pokrój go na centymetrowe plastry, następnie posyp solą i odstaw na 15 minut.

  • W międzyczasie musisz rozgrzać grill. Po upływie kwadransa opłucz bakłażana pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

  • Warzywo grilluj przez około 5 minut z jednej strony, aż powstaną ciemne pręgi. Potem przełóż na drugą stronę, posyp solą (koniecznie wybierz morską), skrop oliwa z oliwek i grilluj przez kolejne 5 minut.

  • Opiecz chleb w na grillu, ewentualnie na patelni grillowanej, piekarniku lub opiekaczu.

  • Przygotowane grzanki ułóż na metalowej kratce, na chlebie połóż krążek bakłażana i po krążku sera mozzarella. dołóż bazylię i włóż na chwilę pod grill w piekarniku. Wyjmij grzanki, gdy ser zacznie się topić i lekko się zrumieni. Grzanki posyp pieprzem, dopraw solą do smaku i skrop oliwą z oliwek.