BANANY pieczone na grillu z imbirem [deser z grilla]

BANANY pieczone na grillu z imbirem [deser z grilla]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

BANANY pieczone na grillu z imbirem [deser z grilla]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Banany są bardzo wdzięcznym owocem, gdyż można je smażyć, zapiekać, grillować a nawet piec w ognisku i to bezpośrednio we własnej skórce. Zobacz prosty przepis na banany pieczone na grillu - łatwy przepis na doskonały deser z grilla.

Składniki

  • 4 banany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tarty imbir lub cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany (nie obrane ze skórki!) kroimy wzdłuż na pół. Posypujemy startym imbirem - najlepiej przez małe sitko, tak żeby przykryć lekką warstewką miąższ. Potem posypujemy miąższ cukrem waniliowym.

  • Następnie urywamy kawałek folii aluminiowej - podwójnej wielkości grilla i formujemy kopertę. Połowa folii będzie leżeć na grillu, a drugą częścią (nie odrywamy jej!) przykrywamy położone na folii banany i zaginamy brzegi.

  • Grillujemy, zaglądając co kilka minut pod folię, do momentu kiedy miąższ będzie odchodził od skórki. Można podawać z bitą śmietaną.