Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

2021-03-29
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Autor: thinkstockphotos.com Tarta ze szpinakiem i serem feta to już danie klasyczne
łatwy
60 min
4

Rozgrzewająca i pożywna tarta ze szpinakiem doskonale sprawdzi się na jesienną kolację.

 

 

SKŁADNIKI

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonych liści szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • pierś kurczaka
  • 3 jaja
  • 2 białka
  • opakowanie sera feta
  • ciasto francuskie
  • kilka pomidorków cherry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać rozdrobniony czosnek, szpinak, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i pieprz.
  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki, podsmażyć, doprawić do smaku. Gdy ze szpinaku odparuje woda, połączyć oba farsze.
  • Jajka roztrzepać z białkami, dorzucić pokruszoną fetę i przestudzonego kurczaka ze szpinakiem. Wymieszać.
  • Piekarnik podgrzać do 220°C. Formę wyłożyć lekko rozwałkowanym ciastem francuskim. Brzegi ciasta ułożyć w falę, posmarować żółtkiem.
  • Spód docisnąć pergaminem, obciążyć fasolą lub grochem.
  • Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach usunąć pergamin, ziarna i zapiekać 10 minut.
  • Farsz i połówki pomidorków wyłożyć na ciasto.
  • Obniżyć temperaturę do 150-180°C, piec tartę 20 minut.