Tarta ze szparagami: przepis na kruchym cieście

2021-03-29
Tarta ze szparagami: przepis na kruchym cieście
Autor: Shutterstock Tarta z zielonym szparagami - eleganckie i pyszne danie dla każdego
łatwy
60 min
4

Tarta z zielonymi szparagami to pyszne danie. Chrupiące szparagi zatopione w śmietanowym sosie i maślane ciasto tworzą harmonijne połączenie smaku. To łatwy przepis, a może być jeszcze łatwiejszy, jeśli zamiast przygotowywać ciasto samodzielnie, wykorzystacie surowe kruche ciasto ze sklepu. 

 

Tarta z zielonymi szparagami na kruchym cieście jest daniem tak pysznym, że zapomnicie o dietach. Żegnaj rozumie! Witaj smakołyku! Chce się zakrzyknąć. Jeśli do tarty podacie białe wino, to wasz posiłek stanie się elegancką kolacją w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. 

Polecamy: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO]

Składniki:

W malakserze lub nożem na stolnicy posiekać mąkę z masłem. Do powstałych okruchów dodać jajko roztrzepane z solą. Zagnieść ciasto. Owinąć kulę ciasta w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. 

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na grubość 0,5 cm. Ciastem wyłożyć formę posmarowaną masłem. Gęsto nakłuć widelcem, zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchymi ziarnami fasoli lub ceramicznymi fasolkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Wyjąć, zdjąć papier razem z fasolą i ponownie zapiekać jeszcze 15 minut. 

W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Odłamać zdrewniałe końce szparagów – po wygięciu szparagi same pękną we właściwym miejscu. Odciąć główki szparagów i zachować. Pozostałą łodygę pokroić po skosie na kawałki. 

W misce rozmącić jaja, dolać śmietany, wymieszać. Dodać starty ser i czosnek oraz pieprz i zamieszać. Dorzucić pokrojone łodygi szparagów.

Na podpieczony spód wylać masę jajeczno-śmietanową ze szparagami. Na wierzchu ułożyć promieniście główki szparagów.

Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g masła do posmarowania formy
  • fasola do obciążenia podczas pieczenia
  •  
  • Nadzienie
  • 2 średnie pęczki szparagów lub trochę mniej
  • 5 jajek
  • 600 ml śmietany 18%
  • 200 g żółtego sera, startego
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek roztarty z solą
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze lub nożem na stolnicy siekamy mąkę z masłem. Do powstałych okruchów dodajemy jajko roztrzepane z solą. Zagniatamy ciasto. Owijamy kulę ciasta w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.