Tarta z szynką, owczym serem i warzywami - pyszny obiad dla gości lub rodziny

Tarta z szynką, owczym serem i warzywami - pyszny obiad dla gości lub rodziny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tarta z szynką, owczym serem i warzywami - pyszny obiad dla gości lub rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z warzywami, szynką i serem owczym. Szukasz inspiracji na proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne danie, które zachwyci Twoich gości? Prezentujemy prosty przepis na tartę z warzywami, szynką i serem owczym. Zobacz jak krok po kroku przygotować pyszną tartę!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)

  • 100 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę

  • jajko

  • żółtko

  • szczypta soli

  • suszony groch lub fasola do wyłożenia formy

  • Farsz:

  • 4 grube plastry szynki

  • 4 ugotowane ziemniaki

  • 10 ziarenek marynowanego zielonego pieprzu

  • sól

  • 200 g sera owczego

  • 1 jajko

  • 1 czerwona papryka

  • 1 czerwona cebula

  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

  • nieduży brokuł

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze składników ciasta zagniatamy szybko ciasto i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez ok. 20 min.

  • Wysypujemy na schłodzone ciasto równomiernie groch i pieczemy spód tarty przez ok. 12-15 min. w temp. 180 stopni, aż spód się lekko zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  • W tym czasie kroimy szynkę w kostkę, ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy i kroimy na ćwierćtalarki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

  • Marynowany zielony pieprz ugniatamy w moździerzu i mieszamy w misce z serem, jogurtem, jajkiem. Do farszu dodajemy cebulę, szynkę, przyprawiamy. 

  • Kroimy paprykę na cząstki, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Wykładamy masę serową na spód tarty, wtykamy w nią cząstki papryki, brokuły i ziemniaki. 

  • Z powrotem wsadzamy tartę do piekarnika i zapiekamy ok. 25 min.