Francuska tarta z dynią i karmelizowaną cebulą: przepis

2021-03-29
Anna Olchowik
Tarta z dynią i karmelizowaną cebulą
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna tarta z dynią.
łatwy
30 min
4

Przepis na prostą i pożywną tartę z ciasta francuskiego - pieczona dynia w towarzystwie słodkawej czerwonej cebuli i intensywnego w smaku koziego sera. Idealny przepis na zdrowy lunch! Podajemy dobry przepis na francuską dyniową tartę.

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g obranej dyni
  • 150 g koziego serka
  • 2 spore czerwone cebule
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18-procentowej
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokrój w kostkę ok. 2 cm i piecz w piekarniku w temp. 180°C ok. 20 minut, aż będzie miękka.
  • Cebulę pokrój w piórka i podduś na oliwie. Gdy będzie miękka, dodaj ocet balsamiczny i duś jeszcze 3-4 min. Pod koniec dodaj tymianek i cukier.
  • Formę do tarty nasmaruj masłem i posyp mąką. Rozłóż na niej ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i odetnij niepotrzebne krawędzie.
  • Na cieście rozłóż kawałki dyni, karmelizowaną cebulę i pokruszony ser kozi.
  • Jajka roztrzep ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku i tą masą zalej dynię.
  • Posyp pozostałym tymiankiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 40 min w temp. 190°C.
Anna Olchowik