Tarta z cukinią i serem ricotta – sprawdzony przepis

2021-03-29
Tarta z cukinią i serem
Autor: Shutterstock Pyszna tarta warzywna to lekkie danie doskonałe w spiekotę.
łatwy
20 min
4

Cukinia jest dostępna w sklepach przez cały rok, jednak jej sezon przypada właśnie na lato – wtedy możemy ją mieć z własnego ogródka lub tanio kupić na targu. Cukinia najlepsza jest młoda i mała. Większe owoce cukinii mają twardsza skórkę i duże pestki, ale nadal nadają się na przykład na leczo. Tym razem proponujemy przygotowanie tarty z cukinii z serem ricotta, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szkl. mąki
  • 150 g kostki masła
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • szczypta soli
  •  
  • FARSZ:
  • 2 małe cukinie
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ajwaru – past z papryki i bakłażana
  • 250 g sera ricotta
  • oregano (najlepiej świeże)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, soli, pokrojonego na kawałki zimnego masła oraz śmietany zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny.
  • Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wkładamy do natłuszczonej masłem formy o średnicy 25 cm.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą (na ciasto nakładamy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy fasolę). Ciasto pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
  • Ser ricotta wykładamy do miseczki, dodajemy ajwar, jajka, sól i pieprz. Umytą cukinię kroimy na cienkie plastry. Na spód tarty wykładamy masę serową. Układamy plastry cukinii i posypujemy oregano (można skropić odrobiną oliwy z oliwek). Tarte ponownie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy jeszcze przez 25 minut.