Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie

Tarta z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały rezultat za każdym razem, czyli kruchy placek z cebulą i boczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tartę z cebulą i boczkiem na kruchym spodzie bardzo łatwo przygotować. Jeśli nie chce ci się zarabiać kruche ciasto możesz śmiało wykorzystać gotowe ciasto kruche ze sklepu, które wystarczy tylko napełnić nadzieniem i zapiec. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej

  • 125 g masła

  • 25 g startego sera żółtego

  • 3 łyżki wody

  • 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)

  • sól

  • tłuszcz do formy

  • Nadzienie:

  • 250 g wędzonego boczku

  • 4–5 dużych cebul

  • posiekany pęczek natki pietruszki

  • 3 jajka

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.

  • mały jogurt grecki lub naturalny

  • łyżeczka chili albo ostrej czerwonej papryki w proszku

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.

  • Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.

  • Nadzienie: na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojonymi w plasterki cebulami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodać natkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.

  • Na podpieczonym cieście ułożyć smażony boczek z cebulą i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.

 

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 3,2