Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami

Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polecamy przepis na tartę z brokułami i suszonymi pomidorami autorstwa znanego i cenionego kucharza Tomasza Jakubiaka. Tarta brokułowa to jednaj z najsmaczniejszych tart wytrawnych, a w tej wersji smakuje obłędnie! Sprawdź, jak zrobić dobrą tartę z brokułami według przepisu mistrza kuchni. 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sól morska
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 brokuł
  • 2 cebule szalotki
  • garść suszonych pomidory z zalewy
  • 2 łyżki kaparów
  • świeża bazylia
  • pół szklanki startego sera żółtego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki śmietana 30%
  • 2 łyżki mleka zimnego (może być też śmietana gęsta)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do nagrzanego piekarnika: 180 stopni około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód.

  • Pomidory drobno posiekaj i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, kapary, posiekaną bazylię i szalotkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód.

  • Piecz tartę w 180 stopniach C, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, aby różyczki się nie przypaliły.

0_b0e5ijzh