Tarta wytrawna: przepis na tartę na obiad lub kolację

Tarta wytrawna: przepis na tartę na obiad lub kolację

Autor Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

Wytrawna tarta może mieć nadzienie z warzyw, mięsa, grzybów, albo kombinacje tych składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podstawowymi składnikami tarty "wytrawnej" są kruche ciasto, nadzienie oraz sos z jajek, śmietany i parmezanu. W zależności od tego, co pod tym sosem zapieczemy - tarta zyskuje nowy smak. Mogą to być warzywa, grzyby, a także kawałki mięsa lub wędlin - wszystko zależy od naszej fantazji.

Składniki

  • Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki

  • 15 dag masła

  • jajko

  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody

  • sól

  • Nadzienia (do wyboru):

  • pomidory, mozarella, oliwki, bazylia,

  • por,

  • szpinak, biały ser, czosnek,

  • cebula z bakłażanem

  • Sos:

  • jajka

  • śmietana

  • sól, pieprz

  • tary parmezan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować kruche ciasto: posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Następnie schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami), spód nakłuć widelcem. Podpiec lekko.

  • Rozłożyć nadzienie równomiernie na całej powierzchni. Zalać sosem.

  • Piec około 45 minut w temperaturze 180-200oC. Tartę podajemy z sałatą z sosem winegret.