Tarta flambee ze szparagmi

Tarta flambee ze szparagmi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta flambee ze szparagami to rewelacyjne danie na lekki obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta flambee wywodzi się z Alzacji. Jest tradycyjnym daniem na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku oraz śmietany. W nieco zmodyfikowanej wersji, tartę flambee można wzbogacić np. dodając szparagi.

Składniki

  • 4 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • ćwiartka kostki drożdży

  • oliwa

  • cebula

  • śmietana

  • szynka wędzona

  • szparagi

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie (około 10 łyżek). Następnie rozrabiamy je z mąką i solą.

  • Dodajemy łyżkę oliwy i zagniatamy ciasto na tartę. Całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość papieru.

  • Kładziemy na nie cienkie krążki cebuli i przykrywamy grubą warstwą tłustej śmietany, całość posypujemy paseczkami szynki wędzonej i kawałkami szparagów.

  • Tak przygotowaną tartę wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.

  • Do tarty opcjonalnie możemy dodać np. szparagi, a danie udekorować świeżą rukolą.

Ocena: 5