Suflet ze szparagów - łatwy przepis

Suflet ze szparagów - łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Suflet ze szparagów - wytrawne ciasto.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słowo suflet wzbudza lęk nawet u kucharzy, bo suflety słyną z tego, że często się nie udają. Ale to nie znaczy, że nie należy próbować. Proponujemy tym razem wytrawne ciasto z białych szparagów, które jest łatwe do zrobienia.

Składniki

  • 1 kg białych szparagów

  • 10 dkg twardego startego sera

  • 2 szklanki mleka

  • 5 dkg mąki

  • 4 jajka

  • 5 dkg masła

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi dokładnie myjemy.

  • Twarde końcówki obcinamy i obieramy szparagi z włóknistej skórki.

  • Przed ugotowaniem szparagi związujemy w pęczek.

  • Wkładamy je do garnka z wrzącą, posoloną wodą i gotujemy aż będą miękkie.

  • Po ugotowaniu szparagi odcedzamy.

  • Gdy wystygną, kroimy je na kawałki, o grubości około 2 cm.

  • Z masła, mąki, mleka i sera przygotowujemy tzw. sos Mornay stosowany w kuchni francuskiej do zapiekania - z masła i mąki robimy białą zasmażkę, którą rozcieńczamy mlekiem.

  • Do zagotowania cały czas mieszamy, następnie dodajemy ser i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

  • Przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.

  • Gdy sos ostygnie dodajemy do niego żółtka.

  • Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy je z masą.

  • Suflet piecze się w wysokiej formie, którą trzeba uprzednio dobrze natłuścić masłem.

  • Wkładamy do niej pokrojone szparagi i zalewamy sosem.

  • Suflet pieczemy około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 175 st).

  • Podajemy go natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

  • Do sufletu można podawać oddzielnie sosy do polania, na przykład śmietanowo-pieczarkowy.   

Ocena: 0