Suflet serowy - łatwy przepis na efektowne danie

Suflet serowy - łatwy przepis na efektowne danie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Suflet serowy upieczony w niewielkich ramekinach to efektowna przystawka. 

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Suflet z reguły kojarzy się z ciastkiem deserowym. Jednak w tym wydaniu spokojnie może być podany jako, na przykład, jedno z dań obiadowych. Zobacz, jak przygotować suflet serowy.

Składniki

  • 4 łyżki mąki

  • 6 dag masła

  • 15 dag startego sera (cheddar)

  • 6 jaj

  • 2 szklanki mleka

  • sól

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, a następnie ją ostudź.

  • Wlej do niej mleko i wsyp przyprawy.

  • Gotuj do zgęstnienia, stale mieszając.

  • Do przygotowanej masy dodaj żółtka i starty wcześniej ser. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z przygotowaną wcześniej masą serową.

  • Całość przełóż do porcelanowej tortownicy lub miski, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz przez około 15 min.

  • Następnie zwiększ temperaturę do 200oC i piecz jeszcze kolejne 25 min.

  • Suflet podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Suflet to wypiek bardzo kapryśny. Wrażliwy na zmiany temperatury i proporcje dobieranych składników. Piecze się go w naczyniach ceramicznych o pionowych ściankach. Charakterystyczna dla tej potrawy jest delikatność uzyskiwana dzięki dużej zawartości piany z białek, mieszanej z pozostałymi składnikami (silnie rozdrobnionymi) bezpośrednio przed włożeniem do nagrzanego piekarnika. Podajemy przepis i trzymamy kciuki, żeby suflet serowy się Wam udał.

Ocena: 0