Suflet serowy z MasterChef - łatwy przepis na efektowne danie

2021-10-11
Suflet serowy - łatwy przepis na efektowne danie
Autor: thinkstockphotos.com Suflet serowy upieczony w niewielkich ramekinach to efektowna przystawka. 
trudny
25 min
4

Suflet z reguły kojarzy się z ciastkiem deserowym. Jednak w tym wydaniu spokojnie może być podany jako, na przykład, jedno z dań obiadowych. Zobacz, jak przygotować suflet serowy.

Suflet to wypiek bardzo kapryśny. Wrażliwy na zmiany temperatury i proporcje dobieranych składników. Piecze się go w naczyniach ceramicznych o pionowych ściankach. Charakterystyczna dla tej potrawy jest delikatność uzyskiwana dzięki dużej zawartości piany z białek, mieszanej z pozostałymi składnikami (silnie rozdrobnionymi) bezpośrednio przed włożeniem do nagrzanego piekarnika. Podajemy przepis i trzymamy kciuki, żeby suflet serowy się Wam udał.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki mąki
  • 6 dag masła
  • 15 dag startego sera (cheddar)
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, a następnie ją ostudź.
  • Wlej do niej mleko i wsyp przyprawy.
  • Gotuj do zgęstnienia, stale mieszając.
  • Do przygotowanej masy dodaj żółtka i starty wcześniej ser. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z przygotowaną wcześniej masą serową.
  • Całość przełóż do porcelanowej tortownicy lub miski, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piecz przez około 15 min.
  • Następnie zwiększ temperaturę do 200oC i piecz jeszcze kolejne 25 min.
  • Suflet podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Jajka – zdrowie w skorupce