Spiralna tarta z warzywami

2021-03-29
Spiralna tarta z warzywami
Autor: Shutterstock Niezwykle efektowne danie z łatwo dostępnych składników
łatwy
30 min
4

Spiralna tarta z warzywami to efektowny pomysł na wytrawne ciasto. Doskonałe nadzienie i maślane ciasto to idealny duet na letni posiłek. Tarta pięknie prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 paczka ciasta kruchego lub ciasto przygotowane według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego
  • 1 słoik pomidorów suszonych w oliwie, 330 ml objętości
  • 1 duża garść liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży kabaczek
  • 2-4 średnie marchewki
  • 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone pomidory odcedzić z zalewy, ale zachować pół szklanki oliwy.
  • W malakserze lub mikserze zmiksować suszone pomidory razem z liśćmi bazylii i posiekanym czosnkiem oraz oliwą. 
  • Cukinię, kabaczka i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub noża rowkowego. 
  • Okrągłą formę do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć schłodzonym ciastem.
  • Na ciasto wylać zmiksowane pomidory. Posypać tartym serem.
  • Począwszy od środka układać spiralnie plastry warzyw. 
  • Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.