Spiralna tarta z warzywami

Spiralna tarta z warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niezwykle efektowne danie z łatwo dostępnych składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spiralna tarta z warzywami to efektowny pomysł na wytrawne ciasto. Doskonałe nadzienie i maślane ciasto to idealny duet na letni posiłek. Tarta pięknie prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. 

Składniki

  • 1 paczka ciasta kruchego lub ciasto przygotowane według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego

  • 1 słoik pomidorów suszonych w oliwie, 330 ml objętości

  • 1 duża garść liści bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera

  • 1 duża cukinia

  • 1 duży kabaczek

  • 2-4 średnie marchewki

  • 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone pomidory odcedzić z zalewy, ale zachować pół szklanki oliwy.

  • W malakserze lub mikserze zmiksować suszone pomidory razem z liśćmi bazylii i posiekanym czosnkiem oraz oliwą. 

  • Cukinię, kabaczka i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub noża rowkowego. 

  • Okrągłą formę do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć schłodzonym ciastem.

  • Na ciasto wylać zmiksowane pomidory. Posypać tartym serem.

  • Począwszy od środka układać spiralnie plastry warzyw. 

  • Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0