Rosyjski kulebiak z wołowiną: przepis Paula Hollywooda

2021-03-29
Rosyjski kulebiak z wołowiną: przepis Paula Hollywooda
Autor: mat. prasowe Polsat Food Network Choć rosyjskie kulebiak wymaga odrobiny wysiłku, wspaniały smak ciasta wynagrodzi wszelkie trudy
trudny
220 min
4

Brytyjski piekarz i kucharz z programu "Paul Hollywood i miejskie wypieki" odwiedził m.in. Petersburg. To tam znalazł przepis na pyszny rosyjski kulebiak z wołowiną. Sprawdź, jak zrobić ten przysmak!

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 375 g mąki do chleba
  • 7 g soli
  • 80 g cukru pudru
  • 7 g drożdży
  • 1 duże jajko
  • 70 ml wody
  • łyżeczka wódki
  • 75 ml tłustego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 180 g masła
  •  
  • nadzienie:
  • 550 g duszonej wołowiny, pociętej w małe kawałki
  • 1 duża, poszatkowana cebula
  • 350-400 ml rosołu wołowego
  • sól i pieprz
  • 2 duże jajka, gotowane na twardo, obrane, posiekane w kostkę
  • 2 żółtka do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsyp mąkę do miksera wyposażonego w mieszadło hakowe. Z jednej strony dodaj sól i cukier, a z drugiej drożdże.
  • Dodaj jajka, wodę, wódkę i mleko, całość miksuj na wolnych obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą. Zwiększ obroty na średnie i miksuj kolejne 5 minut, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Dodaj masło i miksuj, aż się wchłonie.
  • Wrzuć ciasto do miski wysmarowanej masłem i odstaw do wyrośnięcia. Może to potrwać nawet 6 godzin.
  • By zrobić nadzienie, wrzuć na patelnię wołowinę i posiekaną cebulę. Zalej rosołem wołowym, tak by przykrył mięso, i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Rosół możesz zostawić, przyda się do zrobienia sosu.
  • Wrzuć mięso z cebulą do miski robota kuchennego. Dodaj soli i pieprzu do smaku i ugnieć lekko, żeby miało konsystencję pasztetu.
  • Teraz dodaj posiekane jajka i zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze soli i pieprzu.
  • Uformuj w cylinder około 22 cm na 5 cm, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
  • Weź masło i spróbuj rozpłaszczyć ciasto, tak by utworzyło prostokąt 27 cm na 14 cm. Odstaw do lodówki.
  • Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj w prostokąt 40 cm na 15 cm. Weź masło i ułóż na cieście tak, by przykrywało mniej więcej 2/3. Postaraj się, żeby masło nie dotykało krawędzi.
  • Zawiń wolną część ciasta na masło (jakby się chciało je przykryć). Teraz odetnij tę część masła, która nie jest przykryta, i umieść ją na górze zawiniętej części. Dolną część ciasta zawiń do góry tak, by przykryła masło. Zagnieć krawędzie tak, by zamknąć masło w środku. Zawiń i wstaw do lodówki na godzinę, by stwardniało.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i umieść na blat posypany mąką tak, by krótszy bok był w Twoją stronę. Rozwałkuj w prostokąt 40 cm na 15 cm. Zawiń górną i dolną część ciasta tak, by spotkały się pośrodku, i złóż na pół, by powstała harmonijka. Zawiń i włóż do lodówki na godzinę. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Na koniec włóż do lodówki na 8 godzin.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do grubości 5 mm. Wytnij z niego prostokąt o wymiarach 26 cm na 17 cm. Skrawki zostaw do późniejszej dekoracji. Długie krawędzie wysmaruj rozbełtanym żółtkiem. Weź farsz i ułóż na środku ciasta. Zawiń długie boki do środka tak, by przykryć farsz, i zagnieć. Kiedy farsz będzie już bezpieczny w środku, odwróć kulebiak na drugą stronę tak, by łączenie było na dole. Umieść na blasze do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
  • Z pozostałych skrawków ciasta możesz zrobić dowolną dekorację. Ułóż ją na górze kulebiaka i posmaruj żółtkiem. Poczekaj 30 minut, zanim wstawisz do piekarnika.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 25-30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Można je jeść na ciepło bądź na zimno.