Quiche. Przepis na quiche ze szpinakiem

2021-03-29
Quiche ze szpinakiem, kruche ciasto ze szpinakiem, wytrawny placek ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Quiche ze szpinakiem to pyszna przerwa od codzienności
łatwy
30 min
4

Zobaczcie prosty przepis na quiche ze szpinakiem z ciasta francuskiego. Świetny przepis na obiad lub kolację. Quiche to popularne danie kuchni francuskiej. Quiche robi się najczęściej z kruchego ciasta, przypomina wytrawną tartę. Nadzienie do quiche zazwyczaj jest warzywne.

 

Polecamy: Tarta a quiche: czym się różnią? Jak je przygotować?

Kruche ciasto wytrawne to doskonała, szybka do przygotowania baza dla doskonałych wypieków nadziewanych  warzywami. Nasz niezawodny przepis na kruche ciasto na jedną tartę/quiche to: 20 dag mąki, 10 dag masła i jedno jajko plus szczypta soli. Jeśli chcemy mieć doskonałe kruche na spód do słodkiej tarty wystarczy dodać do tego ciasta 6 dag cukru. Ciasto należy schłodzić - wtedy będzie bardziej kruche. My chłodzimy wylepioną ciastem formę - mniej pracy!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 dag kruszącego się twarogu
  • 10 dag sera pleśniowego blue
  • kilka ząbków czosnku
  • białka z trzech jaj
  • sól, pieprz
  • gotowe ciasto francuskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmrożony szpinak dusimy na maśle ze śmietanką, aż odparuje woda.
  • Dodajemy rozdrobniony twaróg, ser pleśniowy i zmiażdzony czosnek.
  • Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy masę szpinakowo-serową z pianą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Wykładamy ciastem foremkę, nakłuwamy je widelcem. Podpiekamy.
  • Masę szpinakową wykładamy na ciasto.
  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Quiche doskonale smakuje z kieliszkiem białego wina.