Quiche lorraine wg Magdy Gessler: Kuchenne rewolucje, Corum [Śniadaniarnia] Karpacz

Quiche lorraine wg Magdy Gessler: Kuchenne rewolucje, Corum [Śniadaniarnia] Karpacz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Quiche lorraine to francuski placek z jajecznym nadzieniem bogatym w boczek i cebulę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Restauracja Corum w Karpaczu bohater 10 odcinka 5 sezonu Kuchennych rewolucji okazała się klapą. Mimo wysiłków Magdy Gessler, zmiany nazwy na Śniadaniarnia i wypracowania nowego śniadaniowego menu w baru mlecznego najwyższej jakości. Restauratorka tak to podsumowała: „Ogólnie rzecz biorąc, niczego się tu nie nauczono, nic tu po mnie. Miejsce uważam za nieudane”. Jedną z propozycji menu był quiche lorraine

Quiche lorraine to słynny na całym świecie placek z kruchego ciasta z jajecznym nadzieniem bogatym w boczek i cebulę. To wyśmienity przykład przebogatej kuchni francuskiej ceniącej dobre, wypróbowane smaki prostych składników. Quiche lorraine jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i ciesz się smakiem wyśmienitej kuchni francuskiej.

Składniki

  • 25 dag mąki

  • 10 dag masła

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1/3 szklanki śmietany 18%

  • 10 dag startego żółtego sera

  • 3 jajka

  • 15 dag chudego boczku wędzonego

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, masła, soli i ok. 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, wstaw je na 30 minut do lodówki.

  • Rozwałkuj, wyłóż nim okrągłą (o średnicy ok. 25 cm) płaską blachę.

  • Na wierzchu połóż pokrojony w kostkę lub w cieniutkie plastry boczek.

  • Jajka roztrzep z mlekiem i śmietaną, dodaj ser, sól i pieprz, dobrze wymieszaj, wylej na ciasto.

  • Piecz 25–30 minut w temp. 200°C.

Ocena: 3,7