Pyszna tarta z grzybami na cieście kruchym

2021-11-03
średni
60 min
4

Świeże i mrożone grzyby można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym cieście kruchym w pełni rozwiną swój aromat. Jak zrobić tartę z grzybami na cieście kruchym? Podajemy dobry przepis.

Tartę z grzybami można przygotować z mrożonych grzybów - nie tracą one aromatu i smaku. Tarta grzybowa nadaje się jako dodatek do wigilijnego barszczu - jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż pierogi czy krokiety!

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • farsz:
  • 40 dag świeżych lub mrożonych grzybów (20 dag prawdziwków lub podgrzybków + 20 dag kurek)
  • 7 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany (najlepiej kwaśnej i gęstej)
  • zielenina (po jednej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki)
  • sól, pieprz według uznania
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, soli, masła i jajka roztrzepanego z wodą zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  • Oczyszczone i umyte grzyby pokroić i poddusić na maśle (5-7 min), dodać pokrojoną cebulę i poddusić. Kiedy odparują, odstawić do wystygnięcia.
  • Schłodzonym ciastem wyłożyć wysmarowaną formę. Na cieście ułożyć pergamin i wysypać na to suchą fasolę lub groch (dzięki temu spód nie wyrośnie podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 20 min.
  • Usunąć fasolę i pergamin. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem (pozostałą część dodać do farszu) i piec ponownie ok. 5 min. Resztę jajka wymieszać z żółtkami, śmietaną, pietruszką i szczypiorkiem. Doprawić.
  • Wystudzone grzyby wyłożyć na cieście, zalać masą jajeczną. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 min, aż masa się zetnie.
Jak mrozić grzyby?