Pyszna tarta z grzybami na cieście kruchym
2021-11-03
średni
60 min
4
Świeże i mrożone grzyby można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym cieście kruchym w pełni rozwiną swój aromat. Jak zrobić tartę z grzybami na cieście kruchym? Podajemy dobry przepis.
Tartę z grzybami można przygotować z mrożonych grzybów - nie tracą one aromatu i smaku. Tarta grzybowa nadaje się jako dodatek do wigilijnego barszczu - jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż pierogi czy krokiety!
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- sól
- farsz:
- 40 dag świeżych lub mrożonych grzybów (20 dag prawdziwków lub podgrzybków + 20 dag kurek)
- 7 dag masła
- 2 cebule
- 2 żółtka
- 100 ml śmietany (najlepiej kwaśnej i gęstej)
- zielenina (po jednej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki)
- sól, pieprz według uznania
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, soli, masła i jajka roztrzepanego z wodą zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
- Oczyszczone i umyte grzyby pokroić i poddusić na maśle (5-7 min), dodać pokrojoną cebulę i poddusić. Kiedy odparują, odstawić do wystygnięcia.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć wysmarowaną formę. Na cieście ułożyć pergamin i wysypać na to suchą fasolę lub groch (dzięki temu spód nie wyrośnie podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 20 min.
- Usunąć fasolę i pergamin. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem (pozostałą część dodać do farszu) i piec ponownie ok. 5 min. Resztę jajka wymieszać z żółtkami, śmietaną, pietruszką i szczypiorkiem. Doprawić.
- Wystudzone grzyby wyłożyć na cieście, zalać masą jajeczną. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 min, aż masa się zetnie.
Jak mrozić grzyby?