Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania

2021-03-29
Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania
Autor: Shutterstock Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem to tzw danie na szybko, łatwe do przygotowania i  niedrogie, a smakowite!
łatwy
35 min
4

Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem sprawdzi się, gdy  brak pomysłu na obiad. Łatwa do przygotowania, niedroga i sycąca, po prostu pycha. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 5-6 małych kiełbasek - cienkie białe, kiełbaski wiedeńskie, parówki
  • 1 duża cebula
  • 10 dag tartej mozzarelli
  • 30 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • Dodatkowo:
  • rozmącone jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyć pieczarki i pokroić je w cienkie plasterki. Posolić je lekko i smażyć je na patelni z niewielką ilością oleju, do odparowania wody.
  • Zdjąć z patelni i usmażyć na niej pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku - do lekkiego zrumienienia. Przestudzić lekko.
  • Rozłożyć ciasto francuskie (na papierze, w który było zapakowane) na środku, wzdłuż całego płata ciasta wyłożyć ser, na nim ułożyć kiełbaski. Miejsca pomiędzy wypełnić cebulką, pieczarkami i znów serem. Ciasto zawinąć, tworząc roladę.
  • Roladę posmarować rozmąconym jajkiem, można też ją odrobinę posypać serem. Przenieść ją wraz z papierem na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 20-25 minut. Najlepsza jest podana od razu na gorąco, pokrojona na kawałki.