Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania

Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem to tzw danie na szybko, łatwe do przygotowania i  niedrogie, a smakowite!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem sprawdzi się, gdy  brak pomysłu na obiad. Łatwa do przygotowania, niedroga i sycąca, po prostu pycha. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 5-6 małych kiełbasek - cienkie białe, kiełbaski wiedeńskie, parówki

  • 1 duża cebula

  • 10 dag tartej mozzarelli

  • 30 dag pieczarek

  • 1 ząbek czosnku

  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego

  • Dodatkowo:

  • rozmącone jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyć pieczarki i pokroić je w cienkie plasterki. Posolić je lekko i smażyć je na patelni z niewielką ilością oleju, do odparowania wody.

  • Zdjąć z patelni i usmażyć na niej pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku - do lekkiego zrumienienia. Przestudzić lekko.

  • Rozłożyć ciasto francuskie (na papierze, w który było zapakowane) na środku, wzdłuż całego płata ciasta wyłożyć ser, na nim ułożyć kiełbaski. Miejsca pomiędzy wypełnić cebulką, pieczarkami i znów serem. Ciasto zawinąć, tworząc roladę.

  • Roladę posmarować rozmąconym jajkiem, można też ją odrobinę posypać serem. Przenieść ją wraz z papierem na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 20-25 minut. Najlepsza jest podana od razu na gorąco, pokrojona na kawałki.

Ocena: 4