Proja - serbskie ciasto z dodatkiem twarożku: prosty przepis

2021-03-29
materiały prasowe Mój Ulubiony
Proja - serbskie ciasto z dodatkiem twarożku: prosty przepis
Autor: materiały prasowe Mój Ulubiony Proja z dodatkiem serka "Nasz ulubiony"
średni
60 min
4

Proja to serbskie ciasto przygotowane na bazie mąki kukurydzianej i sera. Proja może być świetną i zdrową przekąską do pracy i szkoły zamiast kanapek. Oliwia Bernady, szefowa kuchni w hotelu POZIOM 511 przygotowała dla nas wariację kulinarną proji - zanurzyliśmy w cieście kuleczki twarożku z rożnymi ziołami. Ciepłe, miękkie ciasto z odrobiną ulubionych przypraw i delikatnym twarożkiem to idealny rozgrzewacz na chłodniejsze dni.

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soli
  • Nadzienie 1
  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego, np. "Mój ulubiony"
  • łyżka posiekanej trybuli
  • 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego
  • pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek
  • sól i pieprz
  • Nadzienie 2
  • 200 g twarożku, np. "Mój ulubiony"
  • 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka
  • łyżeczka czarnuszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nadzienie: w jednej miseczce mieszamy twarożek "Mój ulubiony" z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło.
  • W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku "Mój ulubiony" z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, mleko i olej.
  • Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem.
  • Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką.
  • Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut.
materiały prasowe Mój Ulubiony