Pomidorowa focaccia: przepis na drożdżowy placek z pomidorami

Pomidorowa focaccia: przepis na drożdżowy placek z pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa focaccia to fantastyczny pomysł na wytrawne ciasto - dodatek do grillowanych dań. Włoska focaccia to także pyszny kawałek domowego chleba, który można zabrać do pracy lub na wycieczkę. Focaccia to kompromis między pizzą na cienkim cieście, a puszystym wariantem amerykańskim. Ten łatwy przepis na drożdżowy placek z pomidorami pokochacie do pierwszego kęsa jeszcze ciepłej i bardzo aromatycznej focaccii.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 ml ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 5 g suszonych drożdży (liofilizowanych, instant)

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii

  • oliwa do posmarowania focacci

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, osoloną wodę i oliwę. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Miskę okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

  • Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiać dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście zrobić palcem wgłębienia i obficie skropić oliwą.

  • Na tak przygotowanym cieście rozłożyć równomiernie pomidorki koktajlowe oraz listki tymianku i posiekaną bazylię. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.

  • Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec około 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5