Mini hot dogi w cieście francuskim: przepis na szybką imprezową przekąskę

Mini hot dogi w cieście francuskim: przepis na szybką imprezową przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Min ihot dogi we francuskim cieście to przekąska bardzo łatwa do przygotowania, niedroga i efektowna

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mini  hot dogi w cieście francuskim to danie  bardzo łatwe do przygotowania i  idealne na imprezową przekąskę. Efektownie się prezentuje i doskonale smakuje - zwłaszcza z dodatkiem sosów - czosnkowego czy  pomidorowego.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 12 mini parówek (albo 6 parówek klasycznych)

  • 6 plastrów żółtego sera

  • 1 jajko

  • sezam

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto przeciąć na 12 równych prostokątów. Na każdym ułożyć pół plasterka sera.

  • Parówki położyć na serze i zrolować dookoła nich ciasto. Jeśli nie mamy mini parówek, przecinamy  parówki klasyczne na pół. Ważne, by  końcówka parówki wystawała z jednak strony z ciasta - jak  w tradycyjnym hot dogu.

  • Ułożyć w naczyniu do zapiekania bub ustawić pionowo. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 5