Kulebiak: łatwy przepis na wigilijnego kulebiaka

Kulebiak: łatwy przepis na wigilijnego kulebiaka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kulebiak z kapustą i grzybami to typowe danie wigilijne, ale warto pamiętać, że kulebiak może mieć też inny farsz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wigilijny barszcz wymaga dodatków. Jeśli nie masz ochoty zrobić uszek, przygotuj kulebiak. Podajemy łatwy przepis na kulebiak z farszem z kapusty i grzybów.

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka, 1 białko
  • łyżeczka soli
  • 450 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • gruba sól i kminek do posypania kulebiaka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.

  • W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.

  • Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.

  • Do większej miski nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

  • Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić. Podzielić ciasto dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki.

  • Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem.

  • Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.