Galette z dynią i serem pleśniowym, czyli 'Forma Obfitości' Laury Osęki

2021-03-29
Laura Osęka
Galette z dynią i serem pleśniowym, czyli 'Forma Obfitości' Laury Osęki
Autor: Shutterstock
średni
45 min
4

Galette z dynią i serem pleśniowym to listopadowy przepis z książki 'Forma Obfitości' Laury Osęki. Oddajmy jednak głos autorce: „Kiedyś uważałam galette za coś niezwykle wytwornego i trudnego do przygotowania. Później dowiedziałam się, że to po prostu rodzaj rustykalnej tarty, którą można wypełnić wszystkim, na co ma się ochotę. Tutaj proponuję dynię i pikantny ser pleśniowy - to połączenie drażni kubki smakowe, a pestki dodają przyjemnej chrupkości”

Beszamel poleca!

Wnętrze książki 'Forma Obfitości' Laury Osęki

 

Laura Osęka

„Forma Obfitości”

wyd. Publicat

Poznań 2019

cena 44,90 zł

SKŁADNIKI

  • 250 g dyni piżmowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 40 g białej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 60 g śmietany (18%)
  • 40 g sera typu lazur
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mieszanych ziaren, pestek lub nasion, np. słonecznika, dyni i sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dynię pokrój w plastry i ułóż w formie. Skrop 2 łyżkami oleju i zakryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 45 minut. 
  • Masło pokrój w małą kostkę. Mąki wymieszaj z solą, dodaj masło. Ucieraj, aż konsystencja będzie przypominać grubą bułkę tartą. Dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, by uzyskać delikatnie lepiące się ciasto. Przełóż je na wysypany mąką blat. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, złóż na pół i rozwałkuj ponownie. Powtórz to trzykrotnie. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 45 minut.
  • Po tym czasie raz jeszcze rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Umieść je w formie.
  • W misce rozgnieć widelcem upieczoną dynię, wkrusz do niej ser. Wyłóż na ciasto, zostawiając czterocentymetrowy brzeg. Zagnij go do wewnątrz i posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz około 30 minut.
  • Podawaj skropioną pozostałym olejem i posypaną ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub sezamem. Doskonale smakuje z dodatkiem zielonych sałat. 
Laura Osęka