Francuska tarta z cukinią: łatwy przepis z ciastem francuskim

2021-03-29
Anna Olchowik
Francuska tarta z cukinią
Autor: thinkstockphotos.com Tartę można przygotować w większej foremce lub od razu w mniejszych. W każdej postaci smakuje znakomicie
łatwy
60 min
4

Ze względu na walory smakowe i odżywcze cukinia znajduje się dziś na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Cukinię możemy jeść na surowo albo w postaci gotowanej, pieczonej bądź smażonej. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie cukinii do przygotowania smacznej tarty.

SKŁADNIKI

  • rulon ciasta francuskiego
  • 700 g cukinii
  • kubeczek śmietany 12 proc.
  • 80 g sera koziego
  • 3 jajka
  • łyżka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z ciasta wykrój kwadraty pasujące do foremek do minitart albo jeden do dużej formy do tarty. Nasmarowane masłem formy wyłóż ciastem i lekko je nakłuj widelcem.
  • Kawałek jednej z cukinii pokrój na cieniutkie plasterki i zostaw na później – przydadzą się do dekoracji, resztę cukinii zetrzyj na grubszej tarce, lekko posól, odstaw na 20 minut.
  • Po tym czasie odciśnij z niej sok i przełóż do miski. Dodaj jajka, ser kozi roztarty ze śmietaną, musztardę, tymianek. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż do foremek, wyrównaj i udekoruj wierzch plasterkami cukinii.
  • Piecz w piekarniku – małe foremki około 30 minut, a dużą tartę około 45 minut – w temperaturze 200 st. C.
Anna Olchowik