Ciasto nadziewane wątróbką: najlepszy przepis na wytrawną przekąskę

Ciasto nadziewane wątróbką: najlepszy przepis na wytrawną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe ciasto nadziewane wątróbką i gotowanymi jajkami - robi wrażenie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto nadziewane wątróbką i gotowanymi jajkami to przepis obowiązkowy dla wszystkich tych, którzy lubią wątróbkę. Podroby, takie jak wątróbka drobiowa czy wątroba wieprzowa nie należą do najdroższych. Ciasto nadziewane wątróbką jest pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. To oszczędny przepis na to by zrobić wrażenie na gościach!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1 jajko

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g śmietany

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Na nadzienie:

  • 600 g wątróbki drobiowej

  • 3 ugotowane jajka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka krochmalu

  • 1/2 pęczka koperku lub 1 skromny pęczek

  • 1/2 pęczka zielonej cebulki lub szczypioru

  • sól i pieprz do smaku

  • oraz masło i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę ugotować we wrzątku, następnie pokroić w kostkę.

  • Cebulę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju.

  • Koperek i zieloną cebulkę drobno posiekać.

  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić na kawałki.

  • Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Dodać sól i pieprz oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Odstawić.

  • Do miski wybić jajka, dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Wymieszać.

  • Do masy śmietanowo-jajecznej dodać mąkę. Zamieszać jednorodne ciasto.

  • Do ciasta dodać nadzienie, wymieszać.

  • Formę do pieczenia posmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut.

  • Pokroić na jednakowej wielkości kawałki i podawać.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3