Chlebek ormiański, czyli lawasz: przepis

Chlebek ormiański, czyli lawasz: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lawasz to ormiański chlebek służący do zawijania w niego rozmaitych  farszów - mięsnych i  bezmięsnych.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Lawasz to ormiański chleb, o kształcie płaskiego placka, prawie nie ma w nim miękiszu. Popularny jest również w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i Turcji.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

  • ok. 1/8 szklanki ciepłej wody,

  • 1 łyżeczka miękkiego masła,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą.

  • Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi.

  • Wyrobione ciasto zostawić na 20 minut.

  • Następnie podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek.

  • Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy.

  • Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu.

  • Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy smażyć ich zbyt długo, ponieważ robią się suche i łamliwe.


tip dnia

Lawasz to świetny dodatek do wielu dań: zup, gulaszów, dipów, humusu. Najsmaczniejszy jest na ciepło. Mimo, że oryginalne lawasze piecze się w tonirach, możemy spróbować przygotować je w domowych warunkach.

Ciasto na lawasz przygotowuje się z mąki pszennej, do której dodaje się wodę, sól i zakwas. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na kawałki, następnie rozwałkowuje się je na placki i rozciąga, nadając im przeważnie kształt elipsy długości 70-80 cm i szerokości 35-40 cm. Lawasz wypieka się w specjalnym piecu o nazwie tonir. Placki przykleja się do ścianek toniru. Czas wypieku wynosi zwykle 3-5 minut.