Bułeczki z farszem grzybowo-cebulowym

Bułeczki z farszem grzybowo-cebulowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bułeczki z nadzieniem grzybowo-cebulowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Takie drożdżowe bułeczki doskonale nadają na ciepłą lub zimną przekąskę, na drugie śniadanie do pracy, albo na weekendowy piknik.

Składniki

  • 10 dag dowolnych suszonych grzybów

  • olej

  • 10 dag cukru

  • 45 dag mąki pszennej

  • 3 duże cebule

  • 5 dag drożdży

  • sól

  • masło do smarowania blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki.

  • Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym.

  • Odstawić na około 30 minut. Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem, w temperaturze 180 stopni.