Babka ziemniaczana – sprawdzony przepis

2021-03-29
Babka ziemniaczana – sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Babka ziemniaczana to dość pracochłonne danie - ale sam przepis jest nieskomplikowany
łatwy
45 min
4

Babka ziemniaczana: oto sprawdzony przepis– na ciasto wytrawne, obłożone boczkiem, z rumianą cebulką. Klasyka kuchni regionalnej, którą warto wypróbować.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 całe jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • duża szczypta majeranku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 10-15 dag wędzonego boczku w plasterkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i drobno utrzyj jak na placki ziemniaczane.
  • Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni na złoty kolor. Dopraw solą i odrobiną pieprzu.
  • Utarte ziemniaki połącz z jajkami, bułką tartą i cebulką. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż na prostokątną lub kwadratową blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Na wierzchu połóż plasterki wędzonego boczku.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez około 1,5 godziny.