Alzacka tarta z boczkiem - sprawdzony przepis

2021-03-29
Alzacka tarta z boczkiem - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Wyśmienity przepis na wytrawną tartę.
łatwy
25 min
4

Przepisów na tarty jest tyle, ile osób je piekących. Mogą być na różnych spodach, z różnym „środkiem”, idealne na przystawkę lub jako danie główne. Rozsmakuj się w wytrawnych tartach – nigdy się nie znudzą!

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki
  • 100 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • mały pojemniczek gęstej śmietany 22%
  • 2 spore cebule
  • 200 g chudego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, wody, drożdży, soli i oliwy zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na godzinę, aby podrosło.
  • Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj na cienki placek.
  • Przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz lekko założyć brzegi tarty (ok. 0,5 cm), wyrównując jednocześnie jej boki.
  • Placek posmaruj śmietaną, omijając boki, i posyp pokrojoną w cienkie półtalarki cebulą i boczkiem, pokrojonym w drobną kostkę, lekko posól i popieprz.
  • Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Piecz w nagrzanym do temperatury 240°C piekarniku ok. 15 minut.
  • Podawaj na gorąco z sałatą.