Prosta quiche ze szparagami - szybkie danie z piekarnika

2021-03-29
Ewa Konarowska
Prosta quiche ze szparagami - szybkie danie z piekarnika
Autor: Shutterstock Quiche ze szparagami to lekkie danie w sam raz na lunch lub późną kolację na ciepło
łatwy
15 min
4

Quiche ze szparagami  można zrobić z gotowego ciasta francuskiego lub kruchego albo na domowym kruchym spodzie. To szybkie danie każdemu przypadnie do gustu.

SKŁADNIKI

  • (dla 6 osób, przygotowanie 20 minut, danie łatwe)
  •  
  • 400 g gotowego ciasta francuskiego (można też zrobić kruche ciasto, według własnego przepisu)
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • kilka gałązek zielonej natki pietruszki
  • 1 jogurt naturalny
  • 3 jajka, małe opakowanie płynnej śmietanki
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż gotowe ciasto na blasze, na papierze do pieczenia.
  • Obierz szparagi, odkrawając najtwardsze części. Ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-10 minut.
  • Wyjmij i ostudź pod zimną wodą, osusz ściereczką lub papierem, pokrój na części 3-4 cm.
  • Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach, ułóż szparagi, posyp posiekaną natką pietruszki.
  • W misce rozbełtaj jajka razem ze śmietanką, startym serem i jogurtem, posól, dodaj pieprz. Wylej tę masę na ciasto.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez 25 minut. Masa musi być ścięta, lekko przyrumieniona.
    Potrawę podawaj ciepłą.
Ewa Konarowska