Kulinarna fiesta - tydzień kuchni iberyjskiej w Lidlu

Kulinarna fiesta - tydzień kuchni iberyjskiej w Lidlu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chorizo - surowa kiełbasa, niezbędny element kuchni iberyjskiej.

Kuchnia hiszpańska i portugalska szczyci się mnogością smaków, gdzie delikatny ser z północy Hiszpanii przeplata się intensywnym aromatem owoców morza. Pikanterii tym potrawom dodają również szynki i kiełbasy wywodzące się z górskich rejonów. Sprawdź, jakie przysmaki kuchni iberyjskiej najbardziej przypadną ci do gustu.

Podczas tygodnia kuchni iberyjskiej w Lidlu znajdziemy:

  • Hiszpańska szynka surowa (6,99zł/40g/op.)

  • Zielone oliwki – do  wyboru z dodatkiem papryczek Jalapeño, z czosnkiem lub ziołami. (3,49 zł/200 g/1 opak.)

  • Oliwa extra Virgin (14,99 zł/750 ml/1 opak)

  • Sos Piri-Piri - wyprodukowany w Portugalii z ostrych papryczek chilli, odmiany piri-piri (2,99 zł/195 ml/1 opak.)

  • Szynka krojona Jamón Serrano Gran Reserva (6,99 zł/80 g/1 opak.)

  • Fuet (5,99 zł/170 g/1 opak.)

Olé tapas

Wypróbuj przepis na hiszpańską przystawkę, która bez wątpienia zachwyci wszystkich miłośników wędlin i ziemniaków. Olé tapas to przekąski, które podaje się na ciepło lub na zimno do różnych napojów.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 4-5 łyżek oliwy

  • pieprz

  • Chorizo

  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina

  • 2 gałązki tymianku

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 30 g zielonych oliwek

  • 20-24 wykałaczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i smaż na 3-4 łyżkach oliwy z oliwek przez ok. 20 minut, dopóki nie staną się chrupiące.

  • Dopraw solą i pieprzem.

  • Chorizo obierz i pokrój.

  • Obsmaż chorizo na patelni na małym ogniu.

  • Wlej czerwone wino i smaż po 2 minuty po każdej stronie.

  • Tymianek umyj i osusz.

  • Czosnek obierz i pokrój w słupki.

  • Dodaj czosnek i tymianek do ziemniaków i smaż przez 2 minuty.

  • Odsącz oliwki.

  • Za pomocą wykałaczki połącz ze sobą oliwkę, plasterek chorizo i plasterek ziemniaka.

Przepis pochodzi z: www.kuchnialidla.pl

Ocena: 0