Kawowe spotkanie prasowe z Markami Philips i Saeco

2019-11-08 6:19

30 września odbyło w warszawskim hotelu H15 Boutique Hotel & Residence odbyło się kawowe śniadanie prasowe. Przy rewelacyjnej kawie oraz pożywnym śniadaniu rozmawialiśmy o kawie. A naszymi przewodnikami byli barista Marcin Kozicki oraz Mateusz Radomski - Senior Business Marketing Manager CEE Coffee, Małgorzata Łukomska - Senior Marketing Specialist marki Philips i Marcin Kołda - Senior Marketing Specialist marki Saeco.

Kawowe spotkanie prasowe
Autor: materiały prasowe

Eksperci przedstawili nowe linie ekspresów marek Philips i Saeko oraz wiele ciekawostek dotyczących samej kawy - jej działania na organizm, rodzajów, pochodzenia, sposobów wypalania i parzenia oraz smaków.

To warto wiedzieć o kawie:

Głównym składnikiem kawy jest kofeina, która działa stymulująco, aktywując ośrodkowy układ nerwowy. Może zwalczyć zmęczenie oraz poprawić koncentrację i skupienie. Według University of Michigan Health Service stymulujące działanie kofeiny może rozpocząć się już w 15 minut po spożyciu i trwać do 6 godzin.

Ważnym składnikiem kawy jest woda, która może przekształcić charakter kawy: zaakcentować jej kwasowość lub zlikwidować ją całkowicie, a także zwiększyć lub zmniejszyć gęstość kawy, wpłynąć na jej czystość, słodycz i gorycz.

Kluczową sprawą jest zawartość minerałów w wodzie - znacząco wpływają one na smak przygotowanej kawy, ale im jest ich więcej tym mniej miejsca na smaki i aromaty zawarte w ziarnach kawy.

Ważna jest również temperatura wody - im wyższa, tym ekstrakcja przebiega szybciej i bardziej energicznie. Odpowiednia temperatura wody użytej do parzenia to 92-98 stopni.

Polacy uwielbiają przede wszystkim kawy z gęstą mleczną pianką.

Na spienianie mleka wpływ mają głównie zawarty w nim tłuszcz oraz białka. Kazeina odpowiada za aktywność powierzchniową piany, pomagając odpowiednio napowietrzyć mleko, natomiast serwatka oddziałuje bardziej na samą strukturę piany, tworząc bardziej sztywną i trwałą warstwę łączącą powietrze i wodę. Co ważne, białka pozostają stabilne do momentu osiągnięcia temperatury 60°C. Ponadto im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym pełniejszy będzie jego smak.

Jak zrobić idealną mleczną kawę?

Idealne mleczne kawy za dotknięciem jednego przycisku zapewniają zarówno ekspresy Saeco z technologią podwójnego spieniania LattePerfetto, jak i ekspresy Philips z innowacyjnym systemem spieniania mleka LatteGo.

Do wyboru dostępnych jest kilkanaście ekspresów Philips LatteGo z różnym wykończeniem i w różnej kolorystyce, więc z pewnością znajdziesz model idealnie pasujący do Twojego wnętrza. Wszystkie nowe modele ekspresów do kawy Philips LatteGo pozwalają zaparzyć kawę o spersonalizowanych parametrach.Saeco Xelsis oferuje wybór światowej klasy napojów, których smak z łatwością można dopasować do własnego gustu. Przygotuj się więc na prawdziwą ucztę dla zmysłów! Opatentowana technologia podwójnego spieniania LattePerfetto pozwala przygotować  cappuccino lub latte macchiato z doskonale kremową, mleczną pianką.