Chleb Wino Ser w Sandomierzu

2019-06-17 10:41

W piątek 21 czerwca w Sandomierzu rozpoczyna się festiwal Chleb Wino Ser. To największa impreza w Polsce promująca tradycyjne rzemiosło spożywcze. O atrakcjach festiwalu Beszamel rozmawia z organizatorem tej radosnej imprezy, promotorem polskiego serowarstwa, poszukiwaczem dobrego smaku - Gieno Mientkiewiczem.  

Gieno Bartosz.JPG
Autor: mat. pras. Festiwal Chleb Wino Ser Gieno Mientkiewicz i Bartosz Wilczyński organizatorzy sandomierskiego festiwalu Chleb Wino Ser

Adrianna Ewa Stawska: Festiwal Chleb Wino Ser w Sandomierzu odbędzie się już za tydzień. To wydarzenie na wielką skalę. Trzy dni degustacji, pokazów i nie ukrywajmy zakupów. Czy to wielkie targowisko z chlebem i serem? Czym właściwie jest sandomierski festiwal?

Gieno Mientkiewicz: Kupić można, ale najpierw trzeba spróbować. Po co kupować, gdy nie wiesz, czy to lubisz? Festiwal w Sandomierzu to przede wszystkim barwna fiesta. Wielkie święto na cześć dobrego jedzenia. Chcemy, żeby każdy odwiedzający festiwal dobrze się bawił, jak najwięcej zobaczył, dowiedział się, ale przede wszystkim spróbował. W festiwalowych straganach będzie można skosztować produktów, za którymi stoją prawdziwi ludzie. Piekarzy, winiarzy i serowarów, dla których praca to zawodowa pasja. To szczęściarze. Kochają to, co robią i pewnie dlatego ich wyroby są tak smaczne.

W jednym miejscu będzie można wziąć udział w wielu warsztatach. Miejsc jest coraz mniej, ale wciąż jeszcze można się zapisać. Takie spotkanie ze znawcą tematu to otwarcie się na nowe doznania, smaki i zapachy. To także możliwość poznania i zrozumienia. Bezcenne doświadczenie.

AES: Co polecasz?

GM: Polecam warsztat degustacyjny „Jaka kawa pasuje do sera” przygotowaną przez baristę Rafała Majdowskiego. Ja dobiorę sery. Kawa i ser to zaskakujące, ale jak się okazuje bardzo dobre połączenie. Ma też walory zdrowotne. Ty to wiesz, ale nie wiem, czy wszyscy, że piwo, wino, cydr, pieczywo, podlaska buza, kwas chlebowy… łączy jeden tajemniczy składnik. Poznacie go podczas tych warsztatów degustacyjnych. Polecam również warsztaty z dr. Józefem Sadkiewiczem, który swoją opowieść o tajemnym składniku piwa, wina, cydru, chleba i kwasu zilustruje smakowo, zdradzi kilka tajemnic, odczaruje niektóre utarte mity. Niewątpliwie po tym spotkaniu, będziecie mądrzejsi.

Niezwykle pysznie zapowiada się degustacja „Premiery i zakurzone butelki” prowadzona przez Marcina Płochockiego. Sześć winnic wchodzących w skład Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy sięgnie do swoich piwniczek. Każda pokaże coś unikatowego, jedni dopiero co narodzone wino, inni coś z zapomnianego regału.

Łukasz Ostrowski związany z portalem Winicjatywa, wyłuska dla was, najciekawsze różowe wina jakie obecnie są dostępne, naleje je w kieliszki i opowie co stanowi o ich wyjątkowości. Do tego dobierzemy delikatne sery, aby broń Boże nie przesłonić smaku tych radosnych i natchnionych win. Czyli „Rusz się po róż”.

Bartosz Wilczyński, promotor polskich smaków, specjalnie dla uczestników festiwalu przygotował degustację zatytułowaną „Serowe osobliwości” i to będzie niezapomniane spotkanie.

AES: Jaki jeszcze czekają nas przyjemności?

GM: W kawiarence festiwalowej Maciej Orłoś i Bartosz Wilczyński poprowadzą spotkania z ludźmi, którzy umieją opowiadać o jedzeniu, jak nikt inny. Z profesorem Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, historykiem zajmującym się polską kulturą kulinarną, badaczem, który wie wszystko o kuchni staropolskiej. Z dr. Józefem Sadkiewiczem o ziarnie, mące i glutenie. Z prof. Markiem Kosmólskim autorem „Atlasu serów polskich”, właścicielem największej kolekcji plakietek serów z całego świata. Oraz autorkami niezrównanych książek kulinarnych z kolekcji „Beszamel poleca”: Anną Szubińska, Ludmiłą Stawską i z tobą.

AES: Już się nie możemy doczekać spotkania z festiwalową publicznością. Uchyl rąbka tajemnicy, i opowiedz co się wydarzy na Zamku.

GM: Kolacja na Zamku Królewskim w Sandomierzu to będzie uczta nad ucztami. Kolację na którą należy wykupić voucher, przygotuje Polska Inicjatywa Kulinarna. To grupa zapaleńców, którzy kochają gotować, jeść i dzielić się swoją pasją. Oni to właśnie przygotują niesamowitą kolację inspirowaną trzema składnikami jakie są emblematem tego festiwalu. Dania z chlebem i serem w odsłonach zaskakujących i smacznych, a uświetnione winem, ciekawym piwem, nalewką. Roli szefa gotujących szefów podjął się Adam Chrząstowski. Jeden z najwybitniejszych kucharzy, podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku piastował prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego, gotował wtedy dla premierów i prezydentów wszystkich państw europejskich. W tym roku współpracuje z Krakowem – Europejską Stolicą Kultury 2019.

Ale jeszcze dzień wcześniej, bo w piątek, planujemy zrobić na rynku Sandomierza kulinarny show. Nazywamy to uwerturą, na sześciu kucharzy, dwóch dyrygentów i jednego spikera. Maciej Orłoś będzie nam to komentował, ja wraz z Dariuszem Wójcikiem będziemy dyrygowali zespołem kucharzy, którzy na bardzo długim stole ułożą mieniące się smakami danie. Użyjemy ciekłego azotu, ognia, sałat, serów, mięs, sosów, tworząc jedno pełne danie. Publiczność wyposażona w widelczyki na koniec ruszy szturmem aby to wszystko zjeść.

AES: Zapowiada się pysznie! Ale festiwal to także konkursy. „Jedzenie od serca”, w którym dostąpiłam zaszczytu sędziowania obok prof. Dumanowskiego, dr. Sadkiewicza i burmistrza Sandomierza Marcina Marca. „Laur dobrego smaku” - Sandomierskie 2019 dla lokalnego produktu kulinarnego. No i najbardziej prestiżowy „7 serów głównych”. Co to za konkurs, bo brzmi ekscytująco?

GM: Sam konkurs, a właściwie plebiscyt powstał w roku 2012 na forum grupy Facebookowej – „Agenci Sero 7”. Co roku, uczestnicy zgłaszali swoje propozycje i po zliczeniu głosów, tuż przed Wielkanocą ogłaszany był wynik. Konkurs siłą rzeczy dotyczył zdecydowanie bardziej popularności niż jakości, choć ta niewątpliwie brana była pod uwagę. W tym roku konkurs wchodzi w fazę zdecydowanie bardziej dojrzałą. Nadarza się ku temu świetna okazja jaką jest Festiwal „Chleb Wino Ser”. Kapituła konkursu składa się z tych, którym walory sera są szczególnie bliskie nie tylko ze względu na smak, lecz również są istotnym elementem ich pracy. Sery oceniać będą: Agata Wojda – szefowa kuchni i felietonistka, Adam Chrząstowski – kuchmistrz i konsultant kulinarny, Łukasz Klesyk – krytyk kulinarny, felietonista, autor książek, znawca alkoholi, Edward Bajko – prezes Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek.

Sery będą oceniane w siedmiu kategoriach. Wyniki podane zostaną w niedzielę na zakończenie Festiwalu. Wtedy też laureatom zostaną wręczone dyplomy i ceramiki upamiętniające wygrane. Autorem pięknych ceramik jest Jan Chmielowiec.

AES: Jednym słowem: zapraszasz?

GM: Zapraszam do Sandomierza na festiwal Chleb Wino Ser, gdzie wszyscy goście są mile widziani. Do zobaczenia!

AES: Do zobaczenia wkrótce.