Pieczeń wołowa z batatami według przepisu Kingi Paruzel

Pieczeń wołowa z batatami według przepisu Kingi Paruzel

Pieczeń wołowa ze słodkimi batatami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Znamy przepis na idealną pieczeń wołową podawaną z batatami. Danie to doskonale sprawdzi się podczas uroczystego obiadu czy kolacji, a co najważniejsze jego przygotowanie jest prostsze niż się wydaje. Wypróbujcie przepis na pieczeń wołową z batatami według Kingi Paruzel, finalistki "Masterchefa"!

Składniki

  • 1,5 kg chudej wołowiny
  • 4 bataty
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pieprz i sól morska
  • olej rzepakowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Odstawić na godzinę aby nabrało temperatury pokojowej.

  • Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni C z funkcją grzania góra-dół. Mięso popieprzyć i posmarować olejem. Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.

  • Przełożyć je do brytfanki, obok umieścić pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Piec około 35-40 min do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 65 stopni C. Najlepiej sprawdzić za pomocą termometru kuchennego.

  • Po upieczeniu mięso odłożyć na 10 min. Pokroić na 1 cm plastry i doprawić solą morską.

  • Bataty obrać i pokroić w długie paski o szerokości 1 cm.

  • W misce wymieszać bataty z 2 łyżkami oleju rzepakowego i płatkami chili. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C około 15 min. Przed podaniem posypać solą.