Cielęcina w sosie borowikowym z pappardelle

Cielęcina w sosie borowikowym z pappardelle

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cielęcina świetnie smakuje z grzybami oraz makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podaj kotlety cielęce inaczej niż dotychczas. Wypróbuj wyśmienity przepis na cielęcinę  w sosie z borowików serwowaną z makaronem  z podduszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Brzmi pysznie? I tak też smakuje. Podajemy sposób przygotowania.

Składniki

  • 4 kotlety cielęce

  • 0,5 kg świeżych borowików

  • 300 g makaronu pappadelle

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 50 dag startego parmezanu

  • 16 pomidorków koktajlowych

  • Natka pietruszki

  • Czosnek granulowany

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • Ziele angielskie w kulkach

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • 5 łyżek śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso marynuj w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, czerwonego wina, ziela angielskiego oraz miodu i musztardy. W tak przygotowanej marynacie pozostaw mięso na ok. 1 godzinę.

  • Delikatnie oczyść grzyby, a następnie umyj je i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane borowiki pokrój na niezbyt duże plastry.

  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone grzybki oraz posiekany czosnek i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż do momentu, kiedy grzybki zarumienią się na złocisty kolor. Dołóż posiekaną natkę pietruszki i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietaną.

  • Po godzinie wyjmij mięso z marynaty i rozbij delikatnie przez folię. Tak przygotowane kawałki mięsa oprósz mąką i smaż z dwóch stron. Zalej je sosem z borowików i duś na małym ogniu.

  • Pappardelle gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Gotowe mięso podajemy z sosem z borowików, z makaronem, z podduszonymi pomidorkami koktajlowymi oraz szpinakiem. Dla dekoracji można dodatkowo posypać danie startym parmezanem.

Ocena: 0