Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

2021-03-29
Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie
Autor: Shutterstock Gotowana polędwica wołowa to nie lada przysmak.
łatwy
30 min
4

Polędwica wołowa ugotowana w rękawie jest soczysta i delikatna. Podczas gotowania przesiąka aromatem przypraw i warzyw korzeniowych. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli ne masz świeżego chrzanu, mięso możesz podać z tartym chrzanem ze słoika.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 seler
  • 6 małych marchewek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • kawałek świeżego korzenia chrzanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzeć solą i pieprzem i związać nicią kuchenną.
  • Warzywa obrać, selera pokroić w plastry, cebule w ćwiartki, marchewki przekroić wzdłuż.
  • Mięso i warzywa włożyć do rękawa do pieczenia, posolić i popieprzyć.
  • Rękaw szczelnie zawiązać, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut na średnim ogniu.
  • Mięso podawać pokrojone w plasterki i posypane tartym chrzanem z dodatkiem ugotowanych warzyw.