Wieprzowa łopatka gotowana podawana z pieczarkami i soczewicą

Wieprzowa łopatka gotowana podawana z pieczarkami i soczewicą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Miękkie, kruche i soczyste mięso w towarzystwie soczewicy, pieczarek i marchewki znakomicie pasuje na rodzinny obiad. Łopatka przygotowana w ten sposób smakuje nie gorzej niż smażone mięso, a zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu. Polecamy przepis na wieprzową łopatkę gotowaną.

Składniki

  • 1 kg pieczarek

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej

  • 0,5 kg marchwi

  • 0,5 kg soczewicy

  • 1/2 cytryny

  • 1 listek laurowy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso zalać w garnku zimną wodą, zagotować i pozostawić na średnim ogniu 30 minut.

  • Po tym czasie dodać soczewicę, całe, obrane marchewki, liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok 60 min.

  • Pieczarki obrać i umyć w wodzie z sokiem cytrynowym i dodać do garnka z mięsem i gotować wszystko jeszcze 15 min.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3